Oefentherapie

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen ...

We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. 

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.

Specifieke oefeningen bieden hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn en spanning maar ook klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspanning en burnout. 

Deze therapie is bedoeld voor iedereen ongeacht of je een bepaalde medische diagnose hebt of niet. Je leert een juiste houding aan en zorgt hiervoor dat bepaalde klachten al verminderen. Je wordt hierin persoonlijk begeleid.

Waarom is het aangeraden om te blijven sporten of te starten met sporten op oudere leeftijd?

Bij alle mensen gaat ouder worden gepaard met een continue afname in spiermassa en inspanningscapaciteit. Dit leidt tot verlies aan spierkracht, wat zich vertaalt in moeilijkheden bij het rechtkomen uit een zetel, traplopen, het dragen van zware voorwerpen, het openen van een fles enz. Dagelijkse activiteiten vragen dus grotere inspanningen bij oudere personen, wat verklaart waarom men sneller vermoeid is in vergelijking met vroeger bij het uitvoeren van dezelfde activiteiten.

Bovendien veroorzaakt het verouderingsproces eveneens een verlies aan elasticiteit in de spieren en pezen, wat zich manifesteert als een stijf gevoel waardoor men meer moeite ervaart bij het aan- en uitkleden, bukken en voorover buigen, het oprapen van een voorwerp op de grond, enz. Al op 30-40 jaar zien we een jaarlijkse afname van spierkracht en spiermassa van ongeveer 1%. Vanaf de leeftijd van 70 jaar versnelt dit proces tot 3,5% krachtverlies per jaar!

Daarbovenop heeft ouder worden ook een negatief effect op het afweersysteem (verdediging van het lichaam tegen b.v. infectie). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat regelmatig fysiek actief zijn een positief effect heeft op zowel de afname van de spiermassa als het afweersysteem bij ouderen. Zodoende hebben senioren die regelmatig hun spieren oefenen een grotere spiermassa, een betere spierfunctie en minder ontsteking, zelfs bij de oudste senioren (>90 jaar!).

Hoe begin ik eraan?

Samen gaan we kijken waar juist de problemen zich bevinden, deze gaan we dan aanpakken samen met algemene oefeningen.

Op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten blijkt dat sporadische en/of laag intensieve fysieke activiteiten (bijvoorbeeld nu en dan een wandeling maken) onvoldoende zijn om een duurzaam en optimaal resultaat te bekomen.

Een goed oefenprogramma moet bestaan uit zowel oefeningen voor de uithouding als voor de spierkracht en de lenigheid.

Elke oefenvorm zal een specifieke invloed hebben op de spierfunctie.

  • Oefeningen voor de uithouding
  • Oefeningen om de spierkracht te verbeteren (oefeningen tegen een weerstand)
  • Oefeningen om de uithouding van de spieren te verbeteren (oefeningen tegen een weerstand)
  • Oefeningen om de lenigheid van de spieren te verbeteren (rekoefeningen)

Tot slot

Wanneer je start met een oefenprogramma, moet je niet meteen alles willen doen: je bekijkt waar je het meest nood aan hebt en/of waar je het meest zin in hebt en begint daarmee. Het oefenprogramma kan dan later altijd nog uitgebreid worden. Belangrijkst is dat men zich goed voelt bij het oefenprogramma en het daardoor ook kan volhouden. Het uiteindelijke doel is immers zich een gezondere levensstijl aanmeten.